Povezana obstrukcija 14. redne seje Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani

Oddaja

sou
14. redna seja ljubljanskega študentskega zbora
 / 26. 4. 2024
Študentski zbor je najvišje zakonodajno telo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, v nadaljevanju ŠOU. Trenutno ga sestavlja 43 poslancev in poslank, ki so voljeni predstavniki študentov. Poslanci odločajo o porabi študentskega denarja, tvorijo delovna telesa, sprejemajo akte in pravilnike ŠOU in potrjujejo ter razrešujejo direktorja, predsednika in druge funkcionarje. Poslanci študentskega zbora naj bi imeli svoje mesto v študentskem zboru, ker jih je izvolila množica študentov in študentk – so torej predstavniki študentov in so v službi študentske javnosti.

Vsake toliko se zgodi, da se del teh voljenih poslancev odloči, da ne pristajajo na metode medijskega poročanja o njihovem opravljanju javne funkcije. V današnji oddaji 5 minut za boljši ŠOU bomo v zvoku in videu podoživeli eno krajših sej zbora ŠOU. Ta se je prejšnji teden, 25. aprila, po slabih petnajstih minutah končala ravno zaradi vztrajanja novinark Radia Študent, da bomo kot medij sejo posneli.

Pred Študentskim kampusom na Pivovarniški ulici, kjer je sočasno potekal tudi »največji vseštudentski beer pong party«, se je zbrala množica 30 do 40 študentov, ki so se želeli udeležiti seje. ŠOU že od lanskega oktobra novinarkam prepoveduje video prenos, od novembra pa tudi zvočno snemanje sej. Predsednik ŠOU v Ljubljani Klemen Petek, predsednik študentskega zbora Matej Igličar in ŠOU svetovalec za odnose z javnostjo Kristjan Briški so kot razlog za omejitev navedli umik soglasja za snemanje nekaterih koalicijskih poslancev in poslank. Snemanje naj bi po mnenju poslancev predstavljalo nedopusten poseg v njihove osebnostne pravice. 

Poziv k umiku prepovedi snemanja sej študentskega zbora
 / 11. 1. 2024
Poslovnik Študentskega zbora sicer določa, da so seje javne in se obvezno snemajo s sredstvi za pridobitev zvočnega zapisa, posnetek seje pa mora biti dostopen vsakomur. Na ŠOU smo naslovile dve zahtevi, da nam posredujejo zvočne posnetke sej, a jih še nismo prejele. Ponudili so, da posnetke poslušamo na Študentskem kampusu, kljub temu da so nam posnetke glede na Zakon o dostopu do informacij javnega značaja obvezani deliti v obliki, ki smo jo zahtevale – torej digitalno. V poslovniku je zapisano tudi, da se seje lahko snema s sredstvi za pridobivanje video zapisa in objavlja na spletu.

Nezakonit dodatek za delovno uspešnost direktorja Klasinca
 / 7. 2. 2024
Pretekla seja bi bila za študentsko javnost še posebno zanimiva, saj je bila na dnevni red na predlog opozicijskih poslancev uvrščena obravnava revizije Učinkovitosti poslovanja Študentske organizacije Univerze v Ljubljani pri zastopanju interesov in pravic študentov. To je Računsko sodišče objavilo decembra lani. V reviziji so ugotovili, da je bila ŠOU v svojem poslovanju med letoma 2020 in 2022 neučinkovita. V nekaterih primerih ugotovljenih nepravilnosti so zadevo celo odstopili Nacionalnemu preiskovalnemu uradu policije, Finančni upravi Republike Slovenije in Državni revizijski komisiji. Pomen obravnave revizije na seji komentira Domen Vrhovnik, opozicijski poslanec s Filozofske fakultete.

Izjava Vrhovnik

Seje študentskega zbora so resda javne in se jih lahko v živo udeleži kdorkoli, vendar pa jih brez neposrednega video prenosa študentje težje spremljajo. Vsi namreč zaradi študijskih in delovnih obveznosti v času sej niso prosti. Poleg tega pa prostori, kjer se odvijajo, niso dovolj veliki, da bi sprejeli večje število študentov. 14. redna seja je namesto v običajni sejni sobi potekala v podstrešnem prostoru na Kampusu, ta pa ni bil dovolj velik, da bi vsi prisotni sedeli. Še pred začetkom je Klemen Petek, predsednik ŠOU v Ljubljani, zbrane pozval.

Izjava Petek

Na Petkove besede se je odzvala novinarka Nika Gradišek.

Izjava Gradišek

Že pred začetkom seje je eden izmed poslancev največje koalicijske skupine Povezani, Matic Jelen z Zdravstvene fakultete, nasprotoval začetku seje, ker je snemalna ekipa Radia Študent nameravala sejo posneti. 

Izjava Jelen

Funkcionarji ŠOU študentski denar porabljali za zasebne pogostitve
 / 8. 2. 2024
Vrhovnik je izpostavil pomen snemanja in javnosti sej za študente. 

Izjava Vrhovnik

Sledil je še skorajšnji začetek seje.

Skorajšnji začetek seje

V dogajanje pred začetkom seje je vskočil še Petek, ki je vztrajal, naj se glede snemanja upošteva demokratično izglasovano voljo študentskih poslank in poslancev.  

Izjava Petek in odgovor Gradišek

Seja se je končno začela, ko se je pri drugi točki dnevnega reda, volitvah podpredsednika Študentskega zbora, zopet zataknilo. Predsednik študentskega zbora Matej Igličar je k predstavitvi povabil edinega kandidata, a ga je prekinil Kristjan Slunjski, poslanec Povezanih s Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, ki je zaradi nestrinjanja s snemanjem predlagal 5-minutni odmor.

Izjava Slunjski

Slunjski je vložil pisni proceduralni sklep za pet minut odmora, ki so mu na glasovanju nasprotovali le vsi prisotni opozicijski poslanci. Po odmoru je bilo od prvotno 32 poslancev prisotnih le še 19. Sejo so zapustili koalicijski poslanci, pretežno iz skupine Povezani. Igličar je ugotovil nesklepčnost in zaključil sejo. Dogajanje komentira Domen Vrhovnik.

Izjava Vrhovnik

Seja se je zaključila, še preden se je dobro začela. Vse točke dnevnega reda bodo predstavljene na prihodnji seji.

Primer prikrivanja prejemkov od za študentke plačljivih dejavnosti računsko sodišče predalo policiji
 / 9. 2. 2024
Kaj si o razpletu seje mislijo študentje, povzame eden od študentov, ki so prišli na sejo v upanju, da bo študentski zbor spregovoril o ugotovitvah revizije

Izjava

Peter Alojz Marn, opozicijski poslanec, ki v zboru zastopa Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, je po seji študentom in študentkam namenil sledeči poziv:

Izjava Marn

 

Pisale so dve Niki in ena Maša, urednikovala je Urška, snemala sta Branko in Evita, tehniciral je Oliver, lektorirala je Jerca, brala je Sara.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

based

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.