ART-AREA 210

Oddaja
11. 3. 2013 - 20.00

 

Pozdravljeni v 210. izdaji oddaje Art-Area, oddaje, ki dvakrat mesečno predstavlja in komentira dogajanje na prizorišču sodobnih vizualnih umetnosti. V tokratni oddaji prisluhnite pogovoru z Vladimirjem Vidmarjem, kustosom razstave The pleasure is mine v Galeriji Škuc. S kustosom se je pogovarjala Iva A. Boras. V nadaljevanju prisluhnite pogovoru z umetnicama Mirjano Batinić in Tejko Pezdirc, njuni refleksiji lastne umetniške prakse, izgubljanju v spominih in sanjah ter razmišljanju o umetniških delih, ki bodo predstavljena na prihajajoči razstavi v Galeriji Škuc.

 

THE PLEASURE IS MINE

Najprej o razstavi The pleasure is mine, ki smo si jo prejšnji teden ogledali v Galeriji ŠKUC. Privabila sta nas provokativno zastavljen koncept in spremljevalni esej o seksualnosti v umetniški praksi. Pričakovati je bilo mogoče kar koli, zato smo se pustili presentiti. Skupinsko razstavo petih avtorjev različnih generacij je kuriral Vladimir Vidmar, s katerim smo se po odprtju tudi pogovorili.

Najprej k naslovu:

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Po uvodu in obrazložitvi koncepta razstave smo kustosa povprašali še o selekciji in sami postavitvi. Izbral je le pet umetnikov in njihova dela povezal z zanimivim, a ohlapnim konceptom.

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Po ogledu razstave se nismo več spomnili, kaj smo pravzaprav pričakovali, da bomo videli, s kakšnimi predsodki smo šli v Galerijo ŠKUC. Nam je pa Vladimir Vidmar vsekakor razločno sugeriral, da obstaja tudi neeksplicitno in neenoznačno pojmovanje seksualnosti.

Iva A. Boras

 

INTERVJU Z MIRJANO BATINIĆ IN TEJKO PEZDIRC

Ostajamo v Galeriji Škuc. V sklopu razstave 4. 4., ki bo sledila aktualni razstavi The pleasure is mine, predstavljamo delo in opus dveh samosvojih umetnic. To sta Mirjana Batinić z delom Vertikalno in horizontalno razslojevanje in Tejka Pezdirc z delom Prostori Spomina (Odsotna).

Obe umetnici izhajata iz osebnega, intimnega ter uporabljata sorodno snov, ki pa jo vsaka na svoj način prenašata v svoje umetniško delo. Tejka skozi taktilnost, snovnost, Mirjana skozi zvok, kjer vsa snovnost izgine.

Obe umetnici subjektivizirata prostore, v katerih sta bivali ali so ju na kakšen drugačen način zaznamovali. Mirjana pripoveduje o vseh sobah, v katerih je živela, odkar je šla od doma. Tejka pa si prilašča starinska vrata, skozi katera je vstopala v otroštvu. Vrata znova spreminja v surovino za svoja umetniška dela, zanje pa postavlja osebne predmete ljudi, ki so ji blizu. S prisotnostjo osebnih predmetov pa – paradoksalno – zaznavamo ravno nasprotno, torej odsotnost oseb, ki jim ti predmeti pripadajo. V dojemanju odsotnosti se Tejkino kiparstvo znova poveže z Mirjaninimi zvočnimi deli, v katerih kljub odsotnosti vidnega, predvsem pa umetničinega telesa, ki se v samem umetniškem delu ne pojavlja, še vedno čutimo njegovo vseprisotnost.

http://tejkapezdirc.wix.com/tejkapezdirc

http://cargocollective.com/mirjanabatinic

http://vimeo.com/mirjanabatinic

https://soundcloud.com/mirjana-batinic

////////////////////////////////////////

intervju je v posnetku oddaje

////////////////////////////////////////

Miha Kelemina

 

Toliko za nocoj v oddaji Art-Area. Naslednja izdaja bo na sporedu natanko čez štirinajst dni, samo na valovih Radia Študent. Tokratno oddajo Art-Area sta pripravila Iva A. Boras in Miha Kelemina, za tehnično izvedbo je poskrbel Linč, brala sta Rok in Jaka.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.
randomness