Destinacija odprtega morja

Kulturna ali glasbena novica
15. 6. 2016 - 15.10

»Tekel sem proti toku ljudi, ki so hodili v nasprotno smer, in se kot reševalnega obroča v divjem morju oklepal psička. Kako je mrzlo tisto morje, kako je temno tisto morje!«

Z besedami Widad Tamimi, italijanske pisateljice, ki živi v Sloveniji, se bo danes začela otvoritev 7. Festivala migrantskega filma. Gre za zgodbo Begunec sem: YZN, 11 let, njenim besedam pa bo dala slušno podobo Vesna Bukovec.

Festival, ki poteka ob svetovnem dnevu beguncev, organizira Slovenska filantropija že od leta 2010. V ospredje želi postaviti raznolikost modernih vzrokov za begunstvo in migracije. Prva projekcija se bo začela ob 18. uri v dvorani Kinodvora, in to z dokumentarno dramo Destinacija Srbistan srbskega režiserja Želimirja Žilnika. Doku-drama prikazuje rekonstrukcijo prizorov iz življenj beguncev s področij srednjega in Bližnjega vzhoda ter Afrike. Več o njem nam pove organizatorka programa Marina Uzelac.

Izjava se nahaja v posnetku.

Dogajanje se bo po tem prestavilo na Kinodvorišče, kjer bo ob pol desetih sledila še projekcija filma Odprto morje režiserja Gianfranca Rosija. Film bo predstavil dogajanje na otoku Lampedusa, na obalah katerega je v zadnjih dvajsetih letih pristalo več kot štiristo tisoč migrantov. V naslednjih dneh se bo zvrstil še velik nabor projekcij, ki bo trajal vse do 20. junija.

Kako pa je potekal izbor filmov in na katere teme so se tokrat osredotočali.

Izjava se nahaja v posnetku.

Festival migrantskega filma bo poleg filmskega repertoarja vključeval še okrogle mize. Na pogovorih se bodo vrstili tako ustvarjalci kot tudi poznavalci migracijske politike in problematike. Pogovori oziroma okrogle mize se bodo osredotočali na izzive, ki jih predstavlja lokalna integracija beguncev, poleg tega pa se bodo na njih predstavili tudi avtorji predvajanih filmov.

Izjava se nhaja v posnetku.

Petdnevni festival bo prikazal dvajset tematsko usklajenih filmov, ki močno zadevajo sodobne probleme soočanja z begunsko problematiko.

Današnji dan je filmsko obarvan tudi v prostorih Tovarne Rog. V Živku Skvotcu si lahko ob petih ogledate nekaj tematskih odlomkov iz filma Novecento Bernarda Bertoluccija. Šlo bo za dogodek, ki bo skušal na podlagi filma formulirati temo upora, revolucije in civilne nepokorščine. Pogovor bo vodila in razpletala tudi Eva D. Bahovec. Sicer pa je Tovarna Rog včeraj doživela pozitivno odločitev okrajnega sodišča, ki začasno preprečuje rušenje tovarne. S strani MOL-a tožb še ni konec, je pa to vseeno majhna zmaga za »neomejen Rog uporabe«.

 

Novice je pripravila Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.