Vodnikovanje

Kulturna ali glasbena novica

V soboto zvečer je v pristanišču v Reki in irskem mestu Galway potekala otvoritev Evropske prestolnice kulture 2020. Otvoritveni akt nam bližnjega pristaniškega mesta, katerega moto je Luka različnosti, je potekal predvsem v znamenju iskanja nove identitete po propadu industrije in prestrukturiranju gospodarstva pred dvema desetletjema. Ravno to delavsko tradicijo so počastili številni izvajalci, ki slišijo na ime “Opera Industriale” in v kateri sodeluje tudi delavski orkester z zvoki delovnih strojev. Na drugi strani so se v irskem Galwayju v svoji otvoritvi navezali na keltsko tradicijo in zgodovino države, v kateri želijo spodbujati uporabo irskega jezika. Mesto z 80.000 prebivalci velja za center tradicionalne irske glasbe, program pa je zasnovan okoli štirih osrednjih keltskih praznikov.

V Sloveniji na današnji dan slavimo obletnico rojstva slovenskega razsvetljenca Valentina Vodnika, ki je spesnil te delovnega ponedeljka vredne stihe: 

Na žgancih tropine

pa kisliga zela,

bob, kaša, vse mine,

ko pridem od dela;

  al bodi pogača,

     klobasa, al sok,

  al kar se obrača

    na ražnu okrog.

Pesniku, duhovniku in jezikoslovcu v čast se bo na Vodnikovi domačiji v Šiški ob 17.30 začelo Vodnikovanje, na katerem bo potekalo vodstvo po razstavi s soavtorjem razstave dr. Luko Vidmarjem, ki je spregovoril o njenem konceptualiziranju:

Izjava

Ob 18.30 bo v istih prostorih sledila predstavitev knjige - Valentina Vodnika izbrani spisi. O sporočilnosti teh zbranih zapisov je spregovoril pobudnik ponatisa in avtor spremne besede Miklavž Komelj:

Izjava

Ob 19.30 bo nato sledila predstava Ljubljanski vodnik našel Vodnika, o kateri je avtor Andrej Rozman - Roza povedal:

Izjava

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Tadej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.