Praznična kultura

Oddaja
5. 2. 2024 - 20.00

Najpriročnejše bi bilo seveda zapeti kakšno Prešernovo odo, kot smo to tudi naredili leta nazaj. In res, kdo bi nam zameril. Na njem smo sami sebe kanonizirali kot kulturno nacijo, ker česa drugega menda ni bilo.

*

Najboljši slovenski nacionalisti so bili pravzaprav – komunisti!

*

Kultura projektne birokratizacije, smrt duše.

*

Če je bila politična nevednost spoznavna lastnost staroslovenske inteligence, je bil politični in osebni oportunizem njena ‘karakterna’ značilnost. Družbeni izvor obeh lastnosti je bil isti. Brezhrbteničnost, hlapčevstvo in nevera slovenske inteligence v sile svojega ljudstva imajo svoje poreklo v socialnih osnovah staroslovencev.

*

Ne gre tukaj za vprašanje, ali je bil Prešeren aktiven revolucionar. Prešeren ni bil kaj takega. Glede na tedanje slovenske razmere niti ni najvažnejše vedeti, koliko dosledna je bila v dejanju Prešernova demokratična zavest. Bistveno pa je dejstvo, da je ves duh Prešernove pesmi v kričečem nesoglasju z absolutističnimi razmerami in mentaliteto sodobne vrhnje slovenske družbe; da je ta duh ustrezal novi evropski dobi; da je v tem smislu v zadnji konsekvenci izražal potrebo slovenskega ljudstva.

*

Birokrat v organih naše narodne oblasti odnosno v naših političnih organizacijah združuje navadno več nečednih lastnosti. Ogledali si bomo najškodljivejše in najbolj pogoste.

*

Slika: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Del o projektni "pameti" je bil top. 💅

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.