OFF uslužbencev Twitterja

Aktualno-politična novica
1. 11. 2022 - 15.00
 / OFF

Lahkotnost spletnega bojevanja za Ukrajino
 / 20. 10. 2022
Rusija je v jutranjih urah izvedla obsežno bombardiranje po celotni Ukrajini, med drugim tudi v Kijevu. Tam je brez vode ostalo 80 odstotkov prebivalstva, 350 tisoč gospodinjstev pa brez elektrike. Župan Kijeva Vitalij Kličko je že sporočil, da so dobavo vode in elektrike v prestolnici obnovili. Rusija je medtem zaključila z delno mobilizacijo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Predsednik Vladimir Putin dekreta o koncu mobilizacije še ni podpisal. Po podatkih ministrstva je bilo mobiliziranih okoli 300 tisoč posameznikov. Obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da so 87 tisoč mobiliziranih ljudi že poslali v boj v Ukrajino. Mobilizacijo, ki so jo ruske oblasti sprožile konec septembra, so spremljale stalne napake, po državi so zaradi mobilizacije potekali protesti, prav tako so ljudje bežali v sosednje države. 

Kljub ruskemu odstopu od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita je danes ukrajinska pristanišča zapustilo šest ladij z žitom. Skupno naj bi jih danes po navedbah koordinacijskega centra v Istanbulu, ki skrbi za koordinacijo rusko-ukrajinskega dogovora o izvozu žita, iz Ukrajine odplulo dvanajst, tja pa naj bi prispele štiri. Kot so sporočili iz Moskve, so od dogovora odstopili, ker je ukrajinska vojska z brezpilotnimi letali in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Predlagani dokument Evropske komisije, ki predvideva ukinitev pravice do azila na podlagi instrumentalizacije
 / 21. 10. 2022
Poljska je z Južno Korejo sklenila sporazum o gradnji štirih jedrskih reaktorjev, je sporočil podpredsednik vlade Jacek Sasin. Sasin je dejal, da bo sporazum okrepil energetsko varnost države, ki se trenutno sooča z resnim pomanjkanjem premoga, kar je posledica evropskih sankcij proti Rusiji. Gradnjo nuklearke bo nadzoroval poljsko-korejski konzorcij, nahajala pa se bo v bližini mesta Konin. Nedavno je sicer poljska vlada že podpisala pogodbo za gradnjo svoje prve nuklearke z ameriškim podjetjem Westinghouse. Westinghouse naj bi prvo elektrarno začel graditi leta 2026, nahajala pa se bo ob obali Baltskega morja, 80 kilometrov zahodno od Gdanska. Tovarna naj bi z obratovanje začela leta 2033. Poljska vlada si je sicer zadala zelo ambiciozen jedrski program, v sklopu katerega naj bi do leta 2040 zgradila 6 jedrskih reaktorjev. Podjetje Westinghouse pri nas zagotavlja tehnologijo za Jedrsko elektrarno Krško in je tudi med kandidati za gradnjo drugega bloka krške elektrarne.

Norveški premier Jonas Gahr Støre je naznanil povišanje stopnje pripravljenosti vojske. Vojska bo zaradi grožnje, ki naj bi jo predstavljala Rusija, opravljala manj vaj in več operativnih obveznosti. Zaradi povečanih napetosti je po besedah premierja Norveška bolj izpostavljena možnim napadom na gospodarsko pomembna nahajališča zemeljskega plina in obveščevalnim operacijam. Prav tako bo obseg del povečala norveška Narodna zaščita za mobilizacijo rezervistov. 

Vse od belgijskega kolonializma do aktualne vlade v DR Kongo
 / 3. 4. 2019
V Demokratični republiki Kongo so se odvijali protesti proti milici M23 in njeni domnevni podpornici Ruandi. Milica je v zadnjih dneh zavzela več strateško pomembnih krajev okoli mesta Goma tik ob meji z Ruando. Vlada v Kinšasi je napredovanje milice označila za povračilni ukrep Ruande, potem ko je iz Kigalija odpoklicala začasnega veleposlanika. M23, ki sicer prihaja iz Konga, njeni člani pa v večini pripadajo etnični skupini Tutsijev, je proti koncu leta 2021 ponovno začela odprt konfliktom z vojsko Demokratične republike Kongo, saj ta borcev milice ni vključila v svoje vrste, kot je bilo predvideno v mirovnem sporazumu iz leta 2013. 

Po prevzemu Twitterja za 44 milijard evrov je Elon Musk razpustil upravni odbor podjetja in se razglasil za izvršnega direktorja družbenoomrežnega velikana. Konec prejšnjega tedna je Musk odpustil izvršnega direktorja Paraga Agrawala in druge najvišje uradnike podjetja. Po Muskovi odločitvi jih je varnostnik podjetja nemudoma pospremil s sedeža Twitterja. V skladu s pogodbo o združitvi je Musk ponudil tudi odkup vseh neporavnanih obveznosti Twitterja, prav tako namerava novi lastnik Twitterja odpustiti okoli 75 odstotkov 7500 zaposlenih. Že pred tem je zaradi Muskovega napovedanega prevzema Twitter zapustilo okoli 1100 zaposlenih, ki so novo zaposlitev našli pri ostalih tehnoloških velikanih, kot sta Google in Meta. V pripravi je tudi monetizacija funkcije modre kljukice, ki se uporablja za preverjanje uglednih računov, kot so računi novinarjev, medijskih organizacij, blagovnih znamk in znanih osebnosti. 

Lokalne oblasti v Tokiu so začele izdajati potrdila o partnerstvu istospolnim parom, ki živijo in delajo v japonski prestolnici. Gre za dolgo pričakovano potezo v državi, ki še vedno ne dovoljuje zakonskih zvez istospolnih parov. Status sicer ne prinaša enakih pravic kot zakonska zveza, vendar omogoča, da se partnerji iz LGBT skupnosti obravnavajo enako kot ostali zakonski pari v primeru koriščenja javnih storitev, kot so javna stanovanja, zdravstvo in socialna skrb. Kot je povedala guvernerka Tokia Juriko Koike, je za potrdilo že zaprosilo 137 istospolnih parov. Aktivisti za pravice LGBT na Japonskem odločitev pozdravljajo, a dodajajo, da je do popolne enakopravnosti še dolga pot. Še junija letos je sodišče v Osaki razsodilo, da je trenutni položaj LGBT skupnosti kljub očitni diskriminaciji v skladu z ustavo.

Upravno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo vseh 13 pritožb Liste Zavedno Koper in njenega županskega kandidata Patrika Grebla na odločitev koprske volilne komisije. Kot je pojasnil predsednik volilne komisije Miloš Senčur, so kandidature za župana in svetniške stolčke izločili, ker kandidati niso bili določeni s tajnim glasovanjem, kot določa zakon. Polg Grebla na listi Zavedno Koper kandidirajo direktorica Gledališča Koper Katja Pegan in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper Rado Pišot. Med kandidati sta tudi nekdanji direktor RTV Slovenija Marko Filli in nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič. V Kopru bo tako šest kandidatov za župana. Gibanje Svoboda podpira aktualnega župana Aleša Bržana, za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za stranko Levico Alen Medveš, za SDS Igor Colja, za SD Jadranka Šturm Kocjan, Boris Popovič pa bo kandidiral za listo Koper je naš.

 

 

Vir slike: https://www.eunews.it/2022/04/27/ue-avverte-elon-musk-dopo-accordo-acqui... in https://www.flickr.com/photos/jurgenappelo

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.
randomness