Napol pečeni štrukelj
Vladna stran je v začetku julija sicer na ravni retorike zatrjevala, da od svojega predloga ne bo odstopila. Da tudi tokrat od predloga vlada ne namerava odstopiti, je zatrdila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Naslednja seja pogajalske skupine bo potekala šele konec avgusta, do takrat pogajanja pod drobnogled jemljemo v OFFsajdu. Nove predloge vlade povzame predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.
Predlog vlade bo v primeru, da ga sindikati sprejmejo, v veljavo stopil ob izplačilu plač za mesec september. Šele ob koncu leta, ko bo znana dejanska stopnja inflacije, bi se vlada vrnila k uskladitvi plač. Šestdeset odstotkov inflacije naj bi takrat nadomestila z uskladitvijo vrednosti plačnih razredov, preostalih štirideset odstotkov pa z odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Predlagani ukrep natančneje pojasni Štrukelj.
Ker bi vlada plače popolnoma uskladila šele na koncu leta namesto septembra, bi torej v zadnjih štirih mesecih leta privarčevala razliko do zahtevane uskladitve. Sindikati zato zahtevajo uskladitev že s septembrom.
Kako so se v sindikatih opredelili do novega predloga vladne strani, pojasnjuje tudi Frančišek Verk, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.
Katera plačna nesorazmerja mora po mnenju sindikatov vlada sploh odpraviti?
Štrukelj izpostavlja zlasti problem kompresije, do katere prihaja v spodnjem delu lestvice plačnih razredov.
V primeru, da vlada s sindikati ne bo pripravljena sklepati kompromisov na področju plačnega sistema, sindikati ne izključujejo stavke. Te so se sicer zaposleni v šolstvu poslužili že marca, z njo pa so želeli opozoriti na plačne neenakosti v javnem šolstvu. Po izglasovanju stavke so nato stavkali le en dan in stavko prekinili.
Sindikati čakajo še na pisni predlog vlade, o katerem bodo sprva razpravljali sami v drugi polovici avgusta. Pogajanja z vlado se bodo nadaljevala konec avgusta, ko bodo sindikati dosegli konsenz o sprejetju oziroma delnem sprejetju predlogov.
Prikaži Komentarje
Komentiraj