Skoraj ex-Exarcheia

Aktualno-politična novica
5. 9. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V Atenah, natančneje v četrti Exarcheia, so policisti prisilno izselili štiri skvote, med njimi dva, v katerih so prebivali migranti. Exarcheia je četrt, znana po levo-anarhistično-solidarnostno-samoorganiziranih skupnostih, ki tam že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja gojijo močno politično kulturo. Med letošnjo predvolilno kampanjo za volitve v parlament je sedaj vladajoča stranka Nova demokracija vztrajno poudarjala, da je Exarcheia četrt brezpravnosti, v katero je treba uvesti red in disciplino. Ko je stranka na volitvah julija dobila večino sedežev v parlamentu, je bilo bolj kot ne le vprašanje časa, kdaj se bo proti-eksarhejska kampanja prevedla tudi v dejanja. Tudi junija izvoljeni župan Aten, Kostas Bakoyannis, sicer nečak trenutnega predsednika vlade, je že nakazal, da se Exarchii bližajo drugačni časi. 

Več o proti-eksarhejskemu fokusu v času predvolilne kampanje Nove demokracije pove George Souvlis z Evropske Univerze v Firencah:

Konservativni obrat na predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji
 / 12. 7. 2019

Izjava

Izgovor za policijsko akcijo v Exarchii je bila tožba lastnika nekaterih stavb, v katerih so se skvoti nahajali, razloži pisatelj Akis Gavriilidis:

Izjava

V policijski akciji je bilo aretiranih skoraj 150 migrantov, ki so bili kasneje prepeljani v migracijski center izven Aten, pove Souvlis:

Izjava

Prisilno izseljevanje iz skvotov in policijsko akcijo je budno spremljal helikopter, dogajanje pa so v živo prenašali mediji. Po mnenju Gavriilidisa gre zato za uprizorjeno policijsko akcijo, namenjeno predvsem predstavi javnosti:

Izjava

Novoizvoljena stranka Nova demokracija je velik del svoje podobe zgradila z govorom o vnašanju prava in reda v državo. Tako so med drugim tudi pričeli z odpravo tako imenovanih akademskih zavetišč. Po trenutni zakonodaji namreč policisti ne smejo vstopati v prostore univerze. Te so prav zaradi tega po mnenju predstavnikov Nove demokracije prej kot zavetišča modrosti postala zavetišča za preprodajalce droge. Souvlis trdi, da si stranka prav s takimi izjavami in akcijami, kot je bila ta v Exarcheii, gradi podobo močne in stabilne oblasti:

O končanju paketa finačne pomoči Grčiji s strani Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF
 / 25. 6. 2018

Izjava

Policijske intervencije in prisilne izselitve v Exarchio sicer niso prišle šele z Novo demokracijo, ampak so se prav tako dogajale, ko je bila na oblasti leva Siriza. Souvlis trdi, da sicer Siriza v tistem času ni bila odgovorna za take policijske akcije, ampak prej odgovorna za to, da ni preprečila samovolje policije in ni uspešno ustavila sodelovanja med skrajno desno stranko Zlata zora in policijo:

Izjava

Po mnenju Gavriilidisa je še najbolj simptomačno prav dejstvo, da so bili prisilno izseljeni skvoti, v katerih so prebivali migranti. Kljub temu da je Nova demokracija neprestano opozarjala na nevarne prepodajalce drog v Exarchii, slednjih tokratna policijska gonja sploh ni prizadela:

Izjava

Lokalna skupnost skupaj z nekaterimi organizacijami se je na policijsko nasilje odzvala s protesti, proeksarhejski grafiti pa sedaj krasijo kraje od Manhattna do Hongkonga. Vprašanje je, kako dolgo se bo policijsko nasilje nadaljevalo, pove Souvlis:

Izjava

Tokratne racije gredo z roko v roki s predlaganimi represivnimi spremembami migrantske zakonodaje, ki jih je predstavila nova vlada. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Stara, arhivska, spletna stran.
randomness